Bu kamburluk doğuştan omurga anomalilerine (konjenital kifoz), bazı kemik hastalıklarına (iskelet displazisi, nörofibromatozis vs.), omurga enfeksiyonu (omurga tüberkülozu vs.) veya omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesiyle oluşabilen çeşitli sinir ve kas hastalıklarına bağlı olabilir.15-Feb-2019

Kambur olduğunu nasıl anlarız?

Kamburluk nasıl anlaşılır? Sırtta ve boyunda belirgin derecede yamukluk ile ortaya çıkan kamburluk kişiye aşırı rahatsızlık verir. Yürürken, otururken, uyurken sürekli sancı ve ağrı duyulur. Doktor muayenesinde göz ile yapılan muayenede hasta eğildiğinde ortaya çıkan yamukluk gözlenmelidir.

Duruş bozukluğu olup olmadığı nasıl anlaş?

Şu pozisyonlar birer duruş bozukluğu örneğidir: Omuzların düşük olması, öne doğru salınmış olması, başın dik olmaması Kambur durmak. Yürürken veya ayakta dururken dizlerin bükük olması Kürek kemikleri çok geride yürümek, bu nedenle bel çukurunun artması, göbek ve kalçanın öne çıkması

Kamburluk kaç yaşında başlar?

Şekil bozukluğu 15-16 yaş döneminde belirginleşir ve ne yazık ki 16-17 yaş civarında doktora gitmeye ihtiyaç duyulur. İşte bu dönemde çocuğun sırtındaki kamburluk görülür hale gelmiştir.

Kamburluk tamamen geçer mi?

Kifoz, duruş bozukluğudur zamanla düzelir diye dikkate alınmazsa ilerler. Ameliyat dışı yöntemlerle çözülebilecek bir problem; ancak ameliyatla çözülebilir bir problem haline gelir.

Kambur olunca ne olur?

Duruş bozukluğu zaman içinde esnekliğini yitirebilir. Zaman içinde koltuğa yığılarak kambur oturmaya ve kambur yürümeye bağlı olarak omurgadaki bazı bağlar kısalarak kifoz hastalığına dönüşebilir. Çaba sarf etseler de dik duramazlar. Bu kifoz hastalığına dönüşüm olarak düşünülebilir.

Kambur olanlar nasıl yatmalı?

Omurganın fizyolojik eğrilikleri sürdürülmelidir. Lomber lordozu desteklemek için sırtüstü yatarken dizlerin altına bir yastık ya da yan yatışta bir bel yastığı kullanılabilir. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır.

Duruş bozukluğu için hangi doktora gidilmeli?

Duruş bozukluğu için ilk olarak Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'ne gidilir. Burada ağrılar incelenerek duruş bozukluğu var mı ya da hangi duruş bozukluğu var, o saptanır. Tanı konulduktan sonra ise hasta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi'ne yönlendirilir ve kişiye özel fizik tedavi programı hazırlanır.